Gyógyáruház ügyfélszolgálat

 

Ingyenes kiszállítás

Ingyenes kiszállítás 30.000Ft felett !!


Akció időtartam

Akció időtartama:

Az akciós készlet  erejéig  tart!

Kérjük e-mailben érdeklődjön !

Hétfőtől-péntekig :

09-15 h-ig

e-mail: (0-24h-ig)

info [kukac] gyogyaruhaz.hu


Fogyasztói jogok

Szűrés

Gyártó
Márka
Típus

Hírek

Szavazás

Ön szerint mennyi az ideális páratartalom a lakásban ?
45-60%
25-35%
70-85%

További partnerek

horvat-holiday.hu

 

Vércukormérők

Főkategória >VércukormérőkA vércukormérésről általánosságban:

A HbA1c vizsgálat és a vércukorszint önellenőrzése:

Két mód van arra, hogy figyelemmel kísérje saját vércukorszintjét: az egyik a glikozilált hemoglobin teszt (a HbA1c), a másik a vércukorszint otthoni önellenőrzése (SMBG).

A HbA1c vizsgálat:

A HbA1c teszt a vörösvérsejtekben található glükózszintet méri, és ez két-három hónapos időszakra vetítve mutatja meg a glükózszintjét. Az eredmény egy- vagy kétszámjegyű százalékos értékként van megadva. Az általános cél HbA1c értékét 7,0%-on vagy az alatt kell tartani felnőtteknél (az Amerikai Diabetes Társaság alapján és a Magyarországi Diabetes Társaság standardjai), illetve 7,5%- on vagy az alatt tartani gyermek- és serdülőkorban (ISPAD/IDF). Az Ön orvosa valószínűleg évente négy alkalommal ütemez be az Ön számára HbA1c vizsgálatot. A HbA1c-jének ez a rendszeres ellenőrzése fontos az egészsége felügyeleténél. De azért ne lepődjön meg, ha HbA1c értéke magasabb, mint az ideális 6,5 vagy 7%.

Néhány embernek problémát okoz ilyen alacsonyan tartani glükózszintjét, és orvosa tud segíteni abban, hogy megállapítsa az Ön számára optimális HbA1c célértéket. Hirtelen változás a HbA1c értékben azt jelzi, hogy változtatnia kell a kezelésén.

Vércukorszint önellenőrzése:

A vércukorszint önellenőrzése (SMBG) azt jelenti, hogy Ön ellenőrzi saját magának az otthoni vércukormérő készülékkel. Hogy miben különbözik ez a HbA1c-től?

A HbA1c egy két-három hónapos periódus vércukorszintjeinek átlagértékét adja meg – de csak az önellenőrzés mutatja meg egy adott időpontban a glükózértéket. Gondoljon úgy a HbA1c-re, mint egy negyedéves tesztre, amely megmutatja, hogyan teljesít Ön általában. A mérőeszközzel végzett önellenőrzés ezzel szemben olyan, mint egy röpdolgozat, ami azt vizsgálja, mi az Ön pillanatnyi teljesítménye. Ez az azonnali információ segít Önnek pontosabban látni, hogy hogyan befolyásolja vércukorszintjét napi szinten az étkezés, a testmozgás, a stressz és a gyógyszerek.

Önellenőrzésének ütemterve attól függ, hogyan kezeli cukorbetegségét, és mennyire jó Ön az ellenőrzésben. Nagyon fontos mérni inzulin injekció előtt, hogy meggyőződjön arról, elérte-e a várt eredményt. A vércukorméréssel ellenőrizheti reakcióit a gyógyszerekre. Az étkezéskor és testmozgás esetén végzett mérések is hasznosak lehetnek.

Milyen gyakran mérjük vércukorszintünket ?

Önellenőrzéséről beszéljen orvosával és diabétesz tanácsadójával, és vegye figyelembe javaslataikat.

Kezdetnek íme néhány általános javaslat különféle helyzetekre:

- 1-es típusú cukorbetegség esetén (akik pennel vagy inzulinpumpával adagolják az inzulint): mérjen naponta legalább 3 alkalommal

- 2-es típusú cukorbetegség esetén ha csak gyógyszert szed és inzulint is ad: mérjen naponta 3-4 alkalommal

- 2-es típusú cukorbetegség esetén, ha csak gyógyszert szed és ha problémája van a megfelelő anyagcserekontroll fenntartásával: mérjen naponta 2-4 alkalommal

- 2-es típusú cukorbetegség esetén, ha csak diétával/testmozgással kezeli: nincs általános javaslat, működjön együtt egészségügyi tanácsadóival

Mikormérje glükoz szintjét?

Mint már említettük, a javaslatok egyénileg változnak. Ahogy kialakítja mindennapi rutinját, valószínűleg meglátja majd azokat a pontokat, ahol hasznos információt tud nyerni a mérési eredményből. Például

sokan szeretnek éhgyomri vércukormérést végezni felkelés után, hogy felmérjék, hogyan indítsák a napjukat. Ha aggódik étkezése miatt, végezzen étkezés előtt és étkezés utáni méréseket (étkezés előtt, majd két órával utána), hogy előtte-utána típusú összehasonlításokat végezhessen. Mérjen testmozgás előtt, hogy meggyőződjön arról: vércukorszintje az egészséges határon belül van. Mérjen akkor is, ha lelki nyomás alatt érzi magát, vagy megbetegedett. Ugyanis ezekben az időszakokban nehezebben kontrollálható vércukorállapotot tapasztalhat.

Javasolt, hogy minden cukorbeteg végezzen vércukormérést, bár előírás nincs, hogy mikor és milyen gyakran. Kövesse kezelőorvosa ajánlásait!